Bilim ve Tecrübe
KSH Fitness Academy olarak 2012 yılında kuruluşumuz ile sloganımız olan “Bilimin Tecrübe ile Buluşma Noktası” ile anlatmak isteğimize bu paylaşım ile özetlemek istiyorum.
Bilim yaptığımız tüm çalışmalarda referans noktası olmuştur ve olacaktır. Bu anlamada her bilimsel çalışmayı özümseyerek okumak ve değerlendirmek bizim için önemlidir. Bu yüzden bilim ve tecrübe bizim için önemlidir. Bilimsel çalışmaları yapan kişilerin büyük bir kısmına bakarsanız alanda hiç tecrübesi olmayan kişilerden oluşmaktadır. Bu yüzden de yaptıkları çalışmalar alanda çalışan kişiler tarafından önemli olarak görülmemektedir.
Tecrübeye önem veren kişiler aslında çok fazla kişi ile çalışmalar yaparak bazı sonuçlara ulaşmıştır. Bazen iyi bazen kötü sonuçlara ulaşan bu kişiler yeni çalışma modelleri ortaya çıkarmışlardır. Bu yeni çıkan çalışma modellerindeki eksik olan tek nokta bilimsel temellere kâğıt üzerinde dayandırılmamış olduğudur. Bunu gören akademisyenlerde harika bir şey yapıp bu çalışmaları bilimsel temellere dayandırdığında belki antrenörlerin yıllardır yapmış olduğu çalışmayı sanki bugün yeni bir çalışma yapmış gibi yansıtmalarıdır. Bunu gören antrenörler ise biz bunu yıllardır yapıyoruz zaten demeleridir. Bunu son dönemde fitness çalışmalarında hipertrofi antrenmanlarında görmekteyiz. Bunun için onlarca örnek verebiliriz, benim kendi tecrübemde 2007 yılında öğrendiğim bilgiyi (bana anlatan 15 yıldır bunu yapıyor yani 1990’lı yıllar) 2015 yılından sonra yapılan akademik terimler ile yeni bulanan bir şeymiş gibi göstermeleridir. Burada yanlış anlaşılmak istemem bilim önemsiz demiyorum çünkü her şey bilimsel temellere dayandırılması gerekmektedir. Eğer tecrübe ile her şeyi yapmaya çalışan biri yıllar önce akademik bilgisi ile olan biri ile yapmak istediği veya yaptığı çalışmaları anlatsaydı, birlikte güzel bir model geliştirselerdi, yüzlerce antrenmanı boşa yapmamış belki yıllarca yanlış yapılan (kötü tecrübe edinilen) çalışmayı yapmayarak zamanını daha verimli geçirilebilirdi. Bu yüzdendir ki bir çalışma fikriniz var ise bunun çeşitli Multidisipliner yaklaşımlar ile bir açıklaması vardır. Bu yüzden birlikte üretmek çok daha hızlı ve kaliteli olacaktır.
Tecrübeyi savunan kişilerin en büyük kısıtlılıklarından biri de kendi üzerinde denediği yeni çalışmaları bilimsel temellere dayandırmadan herkes üzerinde denemeye çalışmalarıdır. Tabiki bu çalışmalarda ulaşabildiği kişi sayısı kadar oluyor. Günümüz verilerinde bunun ne kadar yanlış olduğunu görüyoruz (hala devam edenler var tabiki). çünkü günümüzde bireyselliğe inanıyoruz. Yıllardır söylediğim ve inandığım kendi sözüm olan “Herkesin parmak izi nasıl farklı ise uygulanması gereken antrenman ve beslenme programı farklı olmalıdır” sözü aslında her şeyi açıklıyor. Yapılan bir antrenmanın herkeste aynı sonuç alması imkansız bu ister sporcular üzerinde isterseler de fitness yapan kişiler üzerinde yapılsın. Çünkü değişkenler çok fazla olmaktadır bunlardan bazıları; uyku saatleri, (toplam uyku, uyuma saati, oda sıcaklığı, uyku pozisyonu…vb) egzersizde kişiye uygunluk (kişinin tüm analizleri testlerinin yapılmış olması, her antrenmanın gelişiminin etkileri ile güncellenmesi, malzeme, orta…vb) beslenme durumları (yapılan antrenmana özel beslenme, kişinin ihtiyaçları, öğün planlanması, hormonal denge…vb) kişinin motivasyonun değişkenliği …vb bir sürü noktada çoğaltılabilir. Bu durum hem bilimde hem de tecrübede büyük bir sınırlılık vermektedir.
Bilimsel çalışmalarda yazarların veya uygulayıcıların yapılan çalışmaya gösterdiği özen, verilerin sağlıklı olma durumu, istatistiksel bilgiler ile oynama durumu gibi bir sürü kötü durum oluşmaktadır.
Yukarıda anlatılanlardan sonra bilmemiz gerekir ki bilimsel çalışmalar veya tecrübe ile ilgili çalışmalarda tek başına olmamalıdır. Birlikte olduğu sürece daha kuvvetli ve güvenilir olacaktır. Spor Bilimi masa başında olmayacağı gibi sadece uygulamada olmaz. Bu yüzden bilimsel çalışmaları veya tecrübeleri bir referans olarak alıp yaptığımız çalışmalarda kişilerin bireyselliğini dikkate alarak daha sağlıklı olmalarını sağlamalı veya performanslarını üst düzeye çıkartmaya odaklanmalıyız.
Bilimi tecrübe ile harmanlayarak yapılan çalışmalar dilerim.